24 Ağustos 2011 Çarşamba

İstanbul'da Sürekli Yanan Kule: YANGIN KULESİ




Beyazıt Yangın Kulesi
 İstanbul'un manevi koruyucularının, daimi askerlerinin en genci olan Beyazit Kulesi'ne uzanalım. 
 Günümüzde Beyazıt meydanı içinde Serasker Kapısı'nın arkasında uzanan İstanbul Üniversitesi merkez kampüsü sınırları içerisinde kalan Yangın Kule'si ziyaretçilere kapalıdır. 2011 itibariyle ziyaretçilere açmak için girişimler başlamış resterasyonu başlamıştır.
 Beyazıt Kulesi'nin geçmişine doğru yol alırsak kulenin kaderinin Eski Saray'la başladığını görürüz. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethedince yaptırdığı ilk saray bugünkü üniversitenin de bulunduğu yerdir. Fakat zamanla anlaşılacak ki burasının imparatorluk için uygun bir saray yeri değil ve burası cariyelere bırakılarak Topkapı Sarayı inşaa ettirilir. 
 Beyazıt Kulesi 1749'da yangın kulesi olarak inşaa edilir. Ancak amacı yangınları büyümeden haber vermek olan kule tarihi boyunca yangınların pençesinden kurtulamamış. Yangın Kulesi ismine inat her seferinde ahşaptan yapılmış. 1756'da Cibali yangınında kül olan kule yeniden ahşaptan inşaa ettirilir. İlk zamanlarda Yeniçeri Ağasının dairesinin yanında olan Beyazıt Kulesi Yeniçeriler ortadan kaldırılınca Tulumbacılar Ocağı'na  devredilmiştir. Bu yüzden Tulumbacılar Köşkü diye de anılır kulemiz. Padişahların gazabına da uğrar zaman zaman ve yıktırılır. Ancak yeni bir Cibali yangınında görülür ki yeniden ihtiyaç duyulur kuleye ve Yangın Kulesi tekrar ahşaptan inşa edilir. Başına gelmeyen kalmayan Yangın Kulesi bu kez Tulumbacıların gazabına uğrar, kendilerini Yeniçerilik uğruna kurban eden devletten intikam almak isterler ve bu ahşap kuleyi yakarlar.



Yangın Kulesi
 İnşaa edildiği günden beri yanmaktan kurtulamayan kule artık ayakta kalmak ister. II. Mahmut 1828 yılında bugünkü yerini seçer ve taştan inşaa ettirir ve adını Serasker Kulesi yaparlar. 
 Beyazıt Yangın Kulesi hakkında rakamsal değerlere baktığımızda; boyunun 85 m olduğu ve 75 metrelik Galata Kulesi'nden 10 m daha uzun olduğunu görürüz. Kulenin en uç noktasına ulaşmak için 180 basamaklı merdivenleri çıkmamız gerekecek.
 Bugün hala yangın kulesi olarak işlevini devam etse de artık gelişen teknoloji sayesinde eskisi kadar rağbet görmüyor. Beyazıt Kulesi'ne belkide emekli olmamış tek kulemiz de diyebiliriz. Çünkü hala resmi bir görevi var. Bunun dışında İstanbul gecelerini renklendiren ve İstanbullulara yarının hava durumunu belirten Yangın Kulesi; yeşil renge büründüğünde ertesi günün yağmurlu, kırmızı olduğunda karlı, mavi olduğunda ise açık hava olacağını dalalet eder İstanbul'a...







Beyazıt Yangın Kulesi
 İstanbul'un dört bir yanından hala görülen, betonarme yapılara hala kafa tutan Yangın Kulesi İstanbul'un silüetinin de olmazsa olmazlarındandır. Umarım birgün ziyarete açılır da İstanbul'un o eşsiz güzelliğine bir de Yangın Kulesi gözüyle bakmış oluruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder