18 Haziran 2011 Cumartesi

İstanbul'un Efsanevi Kızı: KIZ KULESİ

Kız Kulesi


İstanbul silüetinin olmazsa olmazlarındandır Kız Kulesi.. Ve arkasında tarihi yarım adadan yükselen minareler kuleler... İstanbul'un en güzel kızı koruma görevi üstlenmiştir yüzlerce yıl boğazı. Şüphesiz kavuşamayanların, acıların, kızların korkulu düşleri de bu kulededir. Kız Kulesi üzerinde Damalis'in laneti midir bilinmez acı eksik olmamıştır. Birçok hikayesi vardır aslında ama en baştan ele alırsak kulenin akıbetini gizemini belki çözebiliriz. Kız Kulesi hakkında ilk bilgi M.Ö 411 de gelir. Kahraman bir amiralin çok sevdiği karısı Damalis Üsküdar'da vefat eder. Kahraman amiral ölümsüzleştirir aşkını Üsküdar'da ki deniz üzerindeki küçük adacıkta. İmparator Manuel Kommenos tarafından 12.yy bugünkü haline getirilir. En bilindik efsane de bu zamanlarda rivayet edilir. İmparatorun biricik kızı, gencecik yaşında şom ağızlı kahinin uyarısıyla bir hapis hayatına mahkum olur kulede. Kahin, İmparator'a kıznı 18 yaşına girince bir yılanın sokarak öldüreceğini söyler. Baba yüreği bu, çaresi olmadığını bile bile kızı yaptırdığı kuleye yerleştirir, her gün de özel bir kayıkla yiyecek yollar günün birinde bir üzüm veye çiçek sepetinin içinde Kız Kulesi'ne çıkan yılanın sokması üzerine prenses ölür ve rivayet bu ya, kule ismini bu olaydan alır.

 Kule İle İmparator kızlarının bu son buluşmaları olmayacaktır tabi. İstanbul dört bir yandan çevrilip Bizans daracık yarımadaya hapsolduğu zaman, etrafı Osmanlı Venedik ve Cenevizliler ile sarılması üzerine Asya'nın askerlerine karşı İmparatorluğu sağlama almak için  İmparator Kantakuzen biricik kızı Thedora'yı Orhan Gazi ile evlendirir. Şatafatlı bir düğün yapılır. Düğünün ertesi yılı Orhan Gazi, yine Üsküdar kıyılarında görünerek eşi Thedora'nın İstanbul'a babasının yanına gitmesine ve ailesiyle hasret gidermesine izin verir. Rivayet olunur ki bu sırada Bizans İmparatoru Kız Kulesi'ne kadar gelmiş, Orhan Gazi ise adamlarıyla Salacak sahilinde kamp kurmuştur. Thedora sahilden Kızkulesi'ndeki babasının yanına gelmiş: yani baba ile kızın buluştuğu nokta, Kız Kulesi olmuştur. 



 Bir başka efsane "Aşıklar Efsanesi" olarak dilden dile gelmiş bir hikaye. Rivayet o ki, mitolojinin aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodit'in genç genç ve güzel rahibelerinden Hero, Kız Kulesi'nde yaşar. Rahibelerin aşık olması ya da rahibelere sevdalanmak yasaktır. Ancak bir davette karşılaşan Hero ile Leandros'un yürekleri ferman dinlemez. Davetten sonra Kız Kulesi'ne dönen Hero, Leandros'u düşündüğünü göstermek için her gece meşaleyle işaret göndermeye başlar. Sevdiğinin güzel yüzünü bir kez daha görmek isteyen genç adam bu işareti alır almaz suya atlar ve sevdiğine doğru kulaç atar. Leandros'un, Hero'ya doğru gitti gecelerden  birinde fırtına çıkar ve meşalenin ışığını söndürür. Karanlık sularda, azgın  dalgalarla boğuşmak zorunda kalan genç adam daha fazla mücadele edemez ve... Bunu gören Hero, sevdiği olmadan  yaşayamayacağına kanaat getirerek Boğaz'ın serin sularına kendini bırakır... İşte o gün o gün bugündür Kız Kulesi, İstanbul'un hem en güzel hem de en romantik noktalarından biridir.
 Tarih kitapları ne yazar peki Kız Kulesi hakkında biraz tarihini aktaracak olursak fetihden sonra Fatih tarafından sağlam bir kale yaptırıldığı ve içine toplar yerleştirilip İstanbul'un "Altın Boynuz" unu korumaya almıştır. Kulenin kale olduğu bu zamanları Evliya Çelebi'de bahsetmektedir Seyahatname'de. Yüzyıllar sonra tekrar kule görevini teslim alan Kız Kulesi'nde artık toplar özel merasimlerde ramazanlarda patlamaktaydı.


 1820'li yıllarda İngiliz bir amiral Adolphus Slade buranın veba hastanesi olarak kullanıldığını söyler. 1829'da bu sefer kolera salgını için kullanılır. 1857'de tekrar deniz feneri görevini üstlenir. 1919'da Bandırma Vapuru'nu da selamlayan kule, savaş sırasında siyanür deposu olarak da kullanıldığı söylenir. 2001 yılında tekrar ziyaretçilerine açılan kule artık aşıklara ev sahipliği yaparak bir nevi o kara günlerini unutturmakta gidenlere iyi bir anı yaşatmaktadır. 
 Kulenin bir ilginç yanından daha bahsedip konuyu kapatmak istiyorum "Kızlar" ağası Hacı Beşir Ağa'nın başı !. Mahmut zamanında burada vurulmuştur. Kız ve Kız Kulesi ilişkisi tarihin hiçbir zamanda ayrılmamış bir bağ kurmuştur aslında öyle tek bir efsaneden belki yüzlerce efsanenin adıdır Kız Kulesi.
Kız Kulesi
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder